Δευτέρα, 9 Δεκεμβρίου 2013

Κατάθεση τροπολογίας βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ενάντια στην ποινικοποίηση διαδηλώσεων (αγροτών, ιδιοκτήτων αυτοκινήτων δημοσίας χρήσεως και ΤΑΞΙ κλπ) στα διόδια.
Στο πλευρό των διωκόμενος  αγροτών, ιδιοκτήτων και οδηγών αυτοκινήτων δημοσίας χρήσεως (φορτηγών και ΤΑΞΙ), και γενικότερα διαδηλωτών που κινητοποιήθηκαν σε σταθμούς διοδίων τάχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, με τροπολογία που κατέθεσαν  βουλευτές  του κόμματος.
Την εν λόγω τροπολογία υπέγραψαν οι βουλευτές  Ζωή Κωνσταντοπούλου, Δημήτρης Κοδέλας, Λίτσα Αμμανατίδου, Νίκος Βούτσης, Δημήτρης Γελαλής, Έφη Γεωργοπούλου-Σάλταρη, Ηρώ Διώτη, Βασιλική Κατριβάνου, Βασίλης Κυριακάκης, Ευγενία Ουζουνίδου, Γιώργος Πάντζας, Θανάσης Πετράκος, Γιώργος Σταθάκης, Γιάννης Σταθάς, Μαρία Τριανταφύλλου και Αφροδίτη Σταμπουλή, ενόψει της κατάθεσης του σχεδίου νόμου, του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, για την κύρωση των Συμφωνιών Τροποποίησης των συμβάσεων παραχώρησης των μεγάλων οδικών έργων.

Όπως αναφέρουν στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας σύμφωνα με το άρθρο 25 του Ν. 2721/1999, εξαλείφθηκε το αξιόποινο πράξεων που προβλέπονται στα άρθρα 290, 291 και 292 του Ποινικού Κώδικα και των παραβάσεων του άρθρου 34 παρ. 12 του Ν. 2696/1999, που φέρονταν τελεσθείσες μέχρι τον Μάρτιο του 1997 από αγρότες κατά τις αγροτικές κινητοποιήσεις.       

Και συνεχίζουν σημειώνοντας: «Οι κινητοποιήσεις των αγροτών αποτελούν μέσο συλλογικής διεκδίκησης που προστατεύεται από το Σύνταγμα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι αγώνες και κινητοποιήσεις τους αντιμετωπίστηκαν με ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής τους δράσης και περιστολή συνδικαλιστικών αλλά και συνταγματικών δικαιωμάτων, όπως συμβαίνει και με τους συμμετέχοντες σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε σταθμούς διοδίων, που, μολονότι διεκδίκησαν θεμελιώδη συνταγματικά δικαιώματα βρίσκονται αντιμέτωποι με ποινικές διώξεις αλλά και με αγωγές για την καταβολή δυσθεώρητων ποσών».

Και προτείνουν  συγκεκριμένα  την προσθήκη στο νομοσχέδιο των εξής άρθρων:


1. Εξαλείφεται το αξιόποινο των πράξεων των άρθρων 290, 291 και 292 του Ποινικού Κώδικα, καθώς και των παραβάσεων του άρθρου 34 παρ. 12 και 12Α του Ν. 2696/1999 (ΦΕΚ 57 Α'), που φέρονται τελεσθείσες μέχρι και τη δημοσίευση του παρόντος νόμου από αγρότες, ιδιοκτήτες και οδηγούς αυτοκινήτων δημοσίας χρήσεως (φορτηγών και ΤΑΞΙ), καθώς και από συμμετέχοντες σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε σταθμούς διοδίων, κατά τη διάρκεια κινητοποιήσεών τους για την ικανοποίηση αιτημάτων τους.
2. Την οριστική παύση της ποινικής δίωξης κηρύσσει αυτεπαγγέλτως το Δικαστήριο, ενώπιον του οποίου εκκρεμούν υποθέσεις της ανωτέρας φύσεως, σε κάθε δε περίπτωση με πρόταση του Εισαγγελέα της έδρας ή με αίτηση του κατηγορουμένου. Τυχόν αμετακλήτως επιβληθείσες ποινές διαγράφονται από το Ποινικό Μητρώο, με απόφαση του Δικαστηρίου που τις επέβαλε, ύστερα από αίτηση του καταδικασθέντος ή πρόταση του εισαγγελέα που υπηρετεί στη έδρα του εκδώσαντος την απόφαση Δικαστηρίου. Τυχόν εκκρεμείς στο στάδιο της προδικασίας υποθέσεις τίθενται στο αρχείο με πράξη του Εισαγγελέα.

Αθήνα, 6/12/2013
Οι προτείνοντες Βουλευτές

Ζωή Κωνσταντοπούλου

Δημήτρης Κοδέλας

Λίτσα Αμμανατίδου

Νίκος Βούτσης

Δημήτρης Γελαλής

Έφη Γεωργοπούλου-Σάλταρη

Ηρώ Διώτη

Βασιλική Κατριβάνου

Βασίλης Κυριακάκης

Ευγενία Ουζουνίδου

Γιώργος Πάντζας

Θανάσης Πετράκος

Γιώργος Σταθάκης

Γιάννης Σταθάς

Μαρία Τριανταφύλλου

Αφροδίτη Σταμπουλή