Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

Με αφορμή τις πρόσφατες προσαγωγές για το κύκλωμα εμπορίας μεταναστών εργατών.

Με αφορμή τις πρόσφατες προσαγωγές για το κύκλωμα εμπορίας μεταναστών εργατών.
Στην χώρα μας, η χρεοκοπία έχει χτυπήσει την πόρτα εδώ και καιρό. Η πολιτική των μνημονιακών κυβερνήσεων ροκανίζει καθημερινά τις δυνατότητες διεξόδου από την κρίση και η δημοκρατία αιμορραγεί ολοένα και περισσότερο από τις αυταρχικές  επιλογές της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου.
Η ευρύτερη περιοχή της βαλκανικής και της μέσης ανατολής, κατά κοινή ομολογία, μετά από μια περίοδο έντονων ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων  και επεμβάσεων, ουσιαστικά αποτελούν πόλους μεταναστευτικών και προσφυγικών κυμάτων.
Πρώτος προορισμός, είτε για την είσοδο στην ενδοχώρα της Ευρώπης είτε για την εύρεση εργασίας αποτελούσε και συνεχίζει να αποτελεί η Ελλάδα. Έτσι λοιπόν μέσα στις συνθήκες που περιγράφτηκαν πιο πάνω το δουλεμπόριο ανθρώπινων ψυχών  δεν αποτελεί κεραυνό εν’ αιθρία.
Και στην Αιτωλοακαρνανία τα τελευταία χρόνια άνδρες αλλά και γυναίκες μετανάστες από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Αλβανία και αλλού έρχονται ως φτηνό εργατικό δυναμικό και δουλεύουν σε άθλιες συνθήκες, χωρίς βασικές υποδομές (συνθήκες υγιεινής, νερό, ηλεκτρικό κλπ...) υφιστάμενοι τα αδιέξοδα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που εφαρμόζονται στην Ευρώπη. Πρόσφατα παραδείγματα  αυτό των μεταναστών στην ευρύτερη περιοχή του Μεσολογγίου αλλά και αυτό της περιοχής της Παλαίρου.
Την ίδια στιγμή που ζούμε σε μια τέτοια πραγματικότητα, δεν είναι άκαιρο να απαιτήσουμε η δικαιοσύνη να επιτελέσει το ρόλο της ρίχνοντας άπλετο φώς στις υποθέσεις και αποδίδοντας ευθύνες όπου υπάρχουν.
Πρέπει  να πούμε όμως πως αν δεν γίνει μια μεγάλη αλλαγή, πολιτική αλλαγή,  με το λαό και τις πραγματικές του ανάγκες στο προσκήνιο, το μέλλον  για τη χώρα μας προδιαγράφεται σκοτεινό.
Πρέπει  άμεσα να αναδείξουμε την  πολιτική που υπηρετεί τις ανάγκες του λαού στην σημερινή περίοδο της χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης και όχι τις ανάγκες των τραπεζιτών και των δανειστών.

Η χώρα μας έχει τη δυνατότητα να σταθεί όρθια μέσα στη δίνη της κρίσης και δεν θα μετατραπεί σε σκλαβοπάζαρο. Πέρα από τις υπαρκτές πλουτοπαραγωγικές δομές, όσες ακόμη δεν έχει ξεπουλήσει ή διαλύσει η κυβέρνηση Σαμαρά, την κύρια δύναμη αντίστασης σε αυτή τη πορεία αποτελεί ο ίδιος ο λαός μας. Μπορούμε και θα τα καταφέρουμε, με βασικότερο  όπλο την αλληλεγγύη  των λαών, να ξαναβάλουμε τον τροχό της Ιστορίας να γυρίζει προς τα μπρός.