Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

Στο νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων τοποθετήθηκε η κ.Τριανταφύλλου χαρακτηρίζοντάς το ως ένα ακόμα άδικο νομοσχέδιο, κατάφωρα ταξικό, αντιαναπτυξιακό και αναπόφευκτα αναποτελεσματικό.



Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι το νομοσχέδιο:
       
1) Υπερφορολογεί τη μικρή και μεσαία ακίνητη περιουσία, εξίμισι φορές περισσότερο από τα προ κρίσης επίπεδα. Ο βασικός φόρος, ο ΕΝΦΙΑ, θα επιβάλλεται από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο ανά ακίνητο. Φορολογεί τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Η κλίμακα του ενιαίου φόρου, του κύριου φόρου για κτήρια και  αγροτεμάχια έχει αρνητική προοδευτικότητα. Στη χαμηλότερη τιμή ζώνης έως 500 ευρώ το τετραγωνικό, ο συντελεστής θα είναι κοντά στο 0,8% και μειώνεται σχεδόν στο 0,2% για τιμή ζώνης πάνω από 5.000 ευρώ.
2)  «Χτυπάει» την ιδιοκτησία στην ύπαιθρο. Οι συντελεστές είναι ακόμα πιο άδικοι στη φορολόγηση των αγροτεμαχίων. Εκεί οι συντελεστές στις πιο ακριβές περιοχές είναι πολλές φορές μικρότεροι σε σχέση με τους συντελεστές των φθηνότερων περιοχών. Πριμοδοτούνται, δηλαδή, όσοι κατέχουν τα  λεγόμενα «φιλέτα».
3) Προωθεί Εξωπραγματικές αντικειμενικές αξίες, υψηλότερες έως και 60% από τις εμπορικές αξίες που εμπεριέχουν και  στρεβλώσεις στη διαμόρφωση των τιμών ζώνης από περιοχή σε περιοχή.
4) Δεν προστατεύει αυτούς που αντικειμενικά δεν μπορούν να πληρώσουν αφού ο συνδυασμός τεκμηρίων διαβίωσης –το ύψος ετησίου εισοδήματος, 9.000 ευρώ ανά οικογένεια συν 1000 ευρώ για κάθε παιδί- και η υποχρέωση μη οφειλής προς την εφορία ουσιαστικά αποκλείει κάθε δυνατότητα εξαίρεσης από τον νόμο.
5) Φορολοελαφρύνεται σκανδαλωδώς η πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία αφού στην κλίμακα του συμπληρωματικού φόρου δεν περιλαμβάνεται η ανώτερη κλίμακα 2% του ΦΑΠ που ίσχυε μέχρι σήμερα.
6)Τα «χρυσά» ακίνητα μέχρι να μεταβιβαστούν σε τρίτους από τον επενδυτή θα φορολογούνται με 3 ευρώ το στρέμμα και 1 ευρώ για τα εκτός σχεδίου και θα απαλλάσσονται εντελώς από τον συμπληρωματικό φόρο. Και επιπλέον προκρίνετε τη μετάθεση από 1\1\2014 στην 1\1\2015 της εφαρμογής της διάταξης που προβλέπει την επιβολή του ειδικού φόρου 20% στις διαφημίσεις που προβάλλονται στην τηλεόραση.
Η κ.Τριανταφύλλου τόνισε πως είναι  απαράδεκτο να φορολογείται το βασικό μέσο παραγωγής η αγροτική γη.
«Δεν νοείται να φορολογούνται τα μέσα παραγωγής, αλλά τα εισοδήματα που προκύπτουν από αυτά. Η αγροτική παραγωγή έχει πληγεί ανεπανόρθωτα με τεράστιες αυξήσεις στα εφόδια, στο ρεύμα και σε μία τόσο δύσκολη συγκυρία φορολογείτε τα αγροτεμάχια. Τι θέλετε; Να ξεπουληθεί η αγροτική γη σε γερμανικές εταιρείες φωτοβολταϊκών;»

Η Αιτωλαοακαρνάνας βουλευτής έκλεισε την ομιλία της λέγοντας πως το αδιέξοδο διογκώνεται και πως η συγκυβέρνηση υποτιμά την  ενεργοποίηση του λαϊκού παράγοντα και την κοινωνική δυναμική που θα στηρίξει τη δημοκρατική πολιτική ανατροπή που τόσο έχει ανάγκη η χώρα .
«Όταν βάζεις φόρους και όταν κουρεύεις πρόβατα, καλό είναι να σταματάς πριν γδάρεις το πετσί …, κυριολεκτικά έχετε ματώσει τον ελληνικό λαό».


«Δεν μπορεί να μην το βλέπετε. Για αυτό εκλιπαρείτε και δημοσίως την τρόικα για λίγο χρόνο και πολύ έλεος. Δεν ξέρω αν θα υπάρξει χρόνος. Αλλά, έλεος δεν θα υπάρξει ούτε για τη χώρα ούτε για το λαό μας.
Και τι άλλο μένει; Μένει η σπέκουλα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά, όταν υλοποιείτε κατά γράμμα μία ληστρική πολιτική ενάντια σε ό,τι έχει απομείνει ως περιουσία και ως εισόδημα, όταν υπάρχει αυτή η αξεπέραστη κρίση που χτυπά και παραμένει στην καρδιά της ευρωζώνης, τα επιχειρήματα εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ μοιάζουν με ληγμένα πολιτικά γενόσημα και ο νομισματικός εκβιασμός είναι κενός περιεχομένου, είναι φθηνός και είναι άσφαιρος.
Υπάρχει διέξοδος. Η φωνή των πολλών και η ενδυνάμωσή της είναι και θα είναι η ταυτότητα και ο λόγος ύπαρξης κάθε αριστερού ανθρώπου και κάθε παράταξης. Μην υποτιμάτε την ενεργοποίηση του λαϊκού παράγοντα. Η καθοριστική εμπλοκή της κοινωνικής δυναμικής θα στηρίξει τη δημοκρατική πολιτική ανατροπή που τόσο έχει ανάγκη αυτή η χώρα. Και εμείς θα είμαστε μέσα σε αυτή».