Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Ομιλία για Προϋπολογισμό 2014

Η κ. Τριανταφύλλου στην ομιλία της ανέφερε ότι η επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος αποσιωπά ουσιαστικά το γεγονός ότι αποτελεί τη μονάδα μέτρησης της λιτότητας.
Χαρακτήρισε πρόθυμη την κυβέρνηση Σαμαρά απέναντι στη συντεχνία του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου και των τραπεζιτών σημειώνοντας πως απάντησε καταφατικά  στο αίτημα του Όλι Ρεν για  νέο συμπληρωματικό προϋπολογισμό αν αυτό κριθεί αναγκαίο.
 «Η Κυβέρνηση είναι πρόθυμη για τη διάλυση του κοινωνικού κράτους, αφού το 80% των φετινών περικοπών αφορούν στα Υπουργεία Υγείας, Παιδείας και Κοινωνικής Ασφάλισης, είναι πρόθυμη για απολύσεις εκπαιδευτικών και σχολικών φυλάκων, πρόθυμη για διαρκή υποβάθμιση της ειδικής αγωγής και άλλων εκπαιδευτικών δομών, για διάλυση της δημόσιας παιδείας και εκχώρηση στα ιδιωτικά συμφέροντα. Είναι πρόθυμη για συγχωνεύσεις και κλείσιμο νοσοκομείων, για απαξίωση των δομών υγείας, ενώ τρία εκατομμύρια συμπολίτες μας είναι ανασφάλιστοι. Είναι πρόθυμη για ποινικοποίηση των αγώνων των εργαζομένων, για δημιουργία αγροτοδικείων, για εμπαιγμό των παραγωγών των φωτοβολταϊκών και εν γένει των αγροτών, των κτηνοτρόφων, των αλιέων που στενάζουν από το δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής λόγω της ανεξέλεγκτης αύξησης της τιμής των αγροτικών εφοδίων, των ζωοτροφών, του πετρελαίου, που στενάζουν από τη φοροεπιδρομή, από τη δραματική μείωση στο αγροτικό εισόδημα -το αγροτικό εισόδημα μειώθηκε κατά 17% ανάμεσα στα χρόνια 2006-2012- από την υπερχρέωσή τους, από την ιδιωτικοποίηση συνεταιριστικών επιχειρήσεων. Για παράδειγμα, η πώληση της «Συνεταιριστικής ΔΩΔΩΝΗΣ» έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση των τιμών παραγωγού και μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές».

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε στην ομιλία της την ανάγκη ύπαρξης μιας ανεξάρτητης, φιλειρηνικής, πολυδιάστατης και πολύεπίπεδης εξωτερικής πολιτικής, ειδικά σε μια περίοδο όπου αλλάζουν άρδην τα δεδομένα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και διαμορφώνονται νέοι συσχετισμοί, νέες καταστάσεις τις οποίες καλείται να αντιμετωπίσει η ελληνική διπλωματία. Αντιτάχθηκε στο κλείσιμο της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας και στην προσπάθεια περαιτέρω στρατιωτικοποίησης της Ευρώπης, στον οποιονδήποτε μελλοντικό σχεδιασμό που εγκλωβίζει την Κύπρο σε ένα νέο σχέδιο Αναάν. Τέλος τόνισε την ανάγκη δημιουργίας προοπτικής από το σύριζα με το λαό για το λαό, με στόχο τη διέξοδο της χώρας.