Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016

Δελτίο Τύπου για τη συμμετοχή της βουλευτού Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Τριανταφύλλου στη Διακοινοβουλευτική Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.





Μιλώντας στη διακοινοβουλευτική συνεδρίαση της Επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που έλαβε χώρα την Τρίτη 29 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες, η κ. Μαρία Τριανταφύλλου αναφέρθηκε στις αλλεπάλληλες κρίσεις που δοκιμάζουν τις αντοχές της ΕΕ. Κάλεσε τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα να λάβουν πρωτοβουλίες που θα έχουν ως στόχο την εμβάθυνση της Δημοκρατίας και τη δικαιότερη ανακατανομή του πλούτου, δίνοντας έμφαση στην ανατροπή της πολιτικής λιτότητας και την επίλυση του προσφυγικού ζητήματος με όρους αλληλεγγύης και φιλοξενίας καταδικάζοντας ταυτόχρονα τις πολεμικές συγκρούσεις και την «εξαγωγή δημοκρατίας» στην οποία πήραν μέρος πολλές ευρωπαϊκές δυνάμεις. Αναφέρθηκε επίσης στις συγκεκριμένες προτάσεις που διατυπώνονται στη Διακήρυξη των Αθηνών, την πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού για την προώθηση του διαλόγου για το μέλλον της Ευρώπης.
Σχολιάζοντας τις προτάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την αναθεώρηση του ευρωπαϊκού εκλογικού νόμου, σημείωσε ότι ορισμένες τεχνικές αλλαγές θα μπορούσαν να λειτουργήσουν θετικά μέσα από δομημένο διάλογο, που θα προάγει την ισοπολιτεία ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ. Ωστόσο, κάποιες προτάσεις, όπως η εισαγωγή ορίου, θα δυναμιτίσουν τις αντιθέσεις και θα εδραιώσουν τις ανισότητες μεταξύ των κρατών μελών, σε βάρος των μικρότερων. Τόνισε επιπλέον ότι οι αιτίες για την απαξίωση της ΕΕ καθώς και για την περιορισμένη συμμετοχή στην ευρωπαϊκή εκλογική διαδικασία θα πρέπει να αναζητηθούν στην αναποτελεσματική διαχείριση των προβλημάτων των πολιτών. 

Το γραφείο τύπου.