Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

Το Υπουργείο «έχασε» την προθεσμία για τη σύνταξη σχεδίου ΚΥΑ για την καταβολή του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στους εργαζομένους στις ΔΕΥΑ

                         


Το Φεβρουάριο του 2013, η Γενική Δ/νση Μισθών του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους γνωστοποιείται ότι: «Μετά την ένταξη του προσωπικού των ΝΠΙΔ και των ΔΕΚΟ του Α’ Μέρους του ν. 3429/2005 στις βαθμολογικές και μισθολογικές ρυθμίσεις του Δευτέρου Κεφαλαίου του ν. 4024/2011, από 1-1-2013 έως και 30-6-2013 είναι ενεργή η εξουσιοδότηση για την έκδοση απόφασης καθορισμού επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας σε κατηγορίες προσωπικού των παραπάνω φορέων, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 15 παρ. 1 του ν. 4024/2011.»
Μετά την υποβολή των αιτημάτων από τους φορείς στο αρμόδιο Υπουργείο έπρεπε να εκδοθεί σχετική ΚΥΑ έως και 30-6-2013.
Πολλοί φορείς και οργανώσεις, όπως για παράδειγμα ο ΠΟΕ-ΔΕΥΑ και ο Φορέας Διαχείρισης Σταθερών Αποβλήτων (Φο.Δ.Σ.Α.) Βόρειας Πεδιάδας ΑΕ ΟΤΑ, έχουν υποβάλει τα αυτονόητα και νομικά κατοχυρωμένα αιτήματά των εργαζομένων προς το Υπουργείο Εσωτερικών αλλά η εκκρεμότητα με τα επιδόματα τους παραμένει.
Σε απάντηση που έλαβαν σε σχετική κοινοβουλευτική παρέμβαση, που συνυπογράφουν οι δύο βουλευτές του νομού μας Μαρία Τριανταφύλλου και Γιώργος Βαρεμένος, γίνεται φανερό ότι το αρμόδιο Υπουργείο δεν προέβη στις απαιτούμενες ενέργειες για την έκδοση της σχετικής ΚΥΑ.

Ενώ λοιπόν φαίνεται να αναγνωρίζουν ότι το αίτημα για καταβολή επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας σε κατηγορίες εργαζομένων όπως εκείνοι στην αποχέτευση (ΔΕΥΑ) και στην αποκομιδή απορριμμάτων είναι δίκαιο εντούτοις κάνουν τα πάντα για να μην εφαρμοστεί.

Για ακόμα μία φορά γίνεται ολοφάνερο ότι η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου έχει κάνει τις επιλογές της. Δεν την ενδιαφέρουν οι εργαζόμενοι, όπως δεν την ενδιαφέρουν οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι αγρότες, οι μικρομεσαίοι. Έχει επιλέξει την απαρέγκλιτη εφαρμογή των εντολών της τρόικας που οδηγούν την ελληνική κοινωνία  στο αδιέξοδο και την εξαθλίωση. Αυτή η κυβέρνηση, μαζί με την Τρόικα και τα μνημόνιά τους, πρέπει να φύγουν το συντομότερο.