Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Πέμπτη 31-10-2013 πραγματοποιήθηκε κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Θέμα της ημερήσιας διάταξης, ήταν η “Συζήτηση επί της έκθεσης της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τις στρατιωτικές δομές της Ε.Ε: Τρέχουσα κατάσταση και μελλοντικές πρακτικές (2012-2019) (ΙΝΙ)” Τα μέλη των δύο επιτροπών ενημέρωσε η αρμόδια εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κα Μαριέττα Γιαννάκου.
Στην τοποθέτησή της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων Μαρία Τριανταφύλλου τόνισε την αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στην προσπάθεια μεγαλύτερης στρατιωτικοποίησης της Ευρώπης και αύξησης των στρατιωτικών δαπανών. Με δεδομένες τις συνθήκες λιτότητας και φτωχοποίησης όλου του ευρωπαϊκού Νότου καθώς και το γεγονός ότι οι σχέσεις Βορρά-Νότου είναι σχέσεις αφαίμαξης εξέφρασε την ανάγκη για μια Ευρώπη των λαών, όπου η δημοκρατία, η ισοτιμία, το κοινωνικό κράτος και η ειρήνη θα είναι δεδομένα και όχι ζητούμενα.
Τέλος, έθεσε συγκεκριμένα ερωτήματα τόσο για το στόχο του νέου σχήματος στρατιωτικών δομών της ΕΕ, που προτείνεται, όσο και για το μέλλον της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας, που προβάλλεται δυσοίωνο.