Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

Δελτίο τύπου



Συνάντηση με το Δ.Σ της εταιρείας “Ελληνικές Αλυκές Α.Ε” είχε η Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Μαρία Τριανταφύλλου την Τετάρτη 30-10-2013.

Η βουλευτής εξέφρασε τις έντονες ανησυχίες της καθώς και την αγωνία των εργαζόμενων της επιχείρησης για το μέλλον και το καθεστώς λειτουργίας των Ελληνικών Αλυκών Α.Ε, ειδικά μετά την πρόσφατη επίσκεψη κλιμακίου της Ισραηλινής εταιρείας Salt of the Earth και την μετέπειτα επίσκεψη Σαμαρά στο Ισραήλ.

Η κυρία Τριανταφύλλου ζήτησε να μάθει πληροφορίες για το περιεχόμενο και τα αποτελέσματα των συναντήσεων στο Ισραήλ μεταξύ του Διευθύνοντα Συμβούλου των Ελληνικών Αλυκών Α.Ε κου Τσαραπατσάνη και της εν λόγω Ισραηλινής Εταιρείας.

Τόνισε, ότι οι διαρκείς αιφνιδιασμοί της κυβέρνησης σε θέματα αποκρατικοποιήσεων, που προκύπτουν από τις μνημονιακές επιταγές, δεν μας επιτρέπουν να επαναπαυθούμε και πως η απειλή της απώλειας του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, που ανήκει στο Δημόσιο, είναι υπαρκτή. Πόσο μάλλον όταν υπάρχουν δηλώσεις υπηρεσιακού παράγοντα του Υπουργείου Οικονομικών, πως η απόφαση για την αξιοποίηση των μετοχών της επιχείρησης είναι στη διακριτική ευχέρεια του Υπουργού. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να παρακαμφθεί η διαδικασία που είχε προαποφασισθεί από τη διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων και που με ρητό τρόπο όριζε το διορισμό συμβούλου, που θα αποτιμούσε την οικονομική και την εν γένει κατάσταση της εταιρείας. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις αυθαιρεσίας σε παρόμοιες αποφάσεις και η βουλευτής στηλίτευσε ακόμα μια φορά τις υπερεξουσίες που δίνονται σε Υπουργούς.

Επανέλαβε την πάγια άποψη του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ της διατήρησης του Δημόσιου χαρακτήρα των Ελληνικών Αλυκών, των οποίων η επιτυχημένη λειτουργία είναι μια ακόμα απόδειξη πως μια δημόσια επιχείρηση μπορεί να είναι βιώσιμη. Οι Ελληνικές Αλυκές αποτελούν Δημόσια περιουσία, θησαυρό του Ελληνικού λαού και δεν εκχωρούνται οποιαδήποτε διαδικασία κι αν προκριθεί. Ζήτησε επίσης να πάρουν θέση τα μέλη του Δ.Σ απέναντι στο ενδεχόμενο εκποίησης των μετοχών της εταιρείας, που κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο.

Ο κος Τσαραπατσάνης απέφυγε να δώσει σαφή απάντηση ή δέσμευση, υποστηρίζοντας ότι το Δ.Σ δεν έχει αρμοδιότητα να υπεισέλθει σε πολιτική συζήτηση αλλά θα συζητήσει το θέμα όταν θα τεθεί συγκεκριμένα στο Δ.Σ. Χαρακτήρισε, δε, την επίσκεψή του στην Ισραηλινή εταιρεία ως “επίσκεψη αβροφροσύνης”. Επεσήμανε, επίσης, ότι το αμοιβαίο ενδιαφέρον των δύο εταιρειών της Ελλάδας και του Ισραήλ δεν βρίσκεται στην αλλαγή του υπάρχοντος καθεστώτος και δραστηριοτήτων των ελληνικών αλυκών, αλλά στην επέκταση σε νέες δραστηριότητες κυρίως στις Αλυκές της Λήμνου που αφορούν στα λουτρά και στη συσκευασία ιαματικής λάσπης, στα οποία η τεχνογνωσία της Salt of the Earth είναι σημαντική.

Ο Δήμαρχος Ι.Π Μεσολογγίου, που μετείχε στη σύσκεψη ως μέλος του Δ.Σ. των «Ελληνικών Αλυκών ΑΕ» επανέλαβε την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που δηλώνει την αντίθεση στην εκποίηση των Αλυκών. Τόνισε πως από την πλευρά του Δ.Σ της εταιρίας πρέπει να παρθούν πρωτοβουλίες για καλύτερη λειτουργία, που θα επιφέρει αύξηση των εσόδων υπό το παρόν καθεστώς. Για τις εκτιμήσεις του υπηρεσιακού παράγοντα του Υπουργείου Οικονομικών πρότεινε να συνταχθεί επιστολή προς τον κο Στουρνάρα, που να ζητάει διευκρινήσεις για τη διαδικασία, που πρόκειται να ακολουθηθεί για την αξιοποίηση των μετοχών της εταιρείας.

Σημειωτέον, ότι η βουλευτής είχε καταθέσει επίκαιρη ερώτηση σχετικά με το μέλλον της εταιρείας “Ελληνικές Αλυκές Α.Ε” που θα συζητιόνταν σήμερα Παρασκευή. Κατά την προσφιλή του όμως συνήθεια ο Υπουργός Οικονομικών δεν προσήλθε στο Κοινοβούλιο. Ο αριθμός των αναπάντητων επίκαιρων ερωτήσεων διογκώνεται κάθε εβδομάδα, αφού ένας πολύ μικρός αριθμός Υπουργών και Υφυπουργών προσέρχεται στην Ολομέλεια για να απαντήσουν.

Η βουλευτής μετά την ακύρωση της συζήτησης, της ερώτησης, δήλωσε ότι : «Ο κ. Στουρνάρας ακολουθεί το παράδειγμα του πρωθυπουργού και γίνεται “κοινοβουλευτικός λιποτάκτης”».


Το γραφείο τύπου