Τρίτη 19 Ιουνίου 2018

Δελτίο Τύπου για την κατάθεση Ερώτησης των βουλευτών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α Αιτωλοακαρνανίας με θέμα την Αναγκαιότητα ίδρυσης Μουσικού σχολείου στο Δήμο Ι.Π Μεσολογγίου.



Με παρέμβασή τους προς τον κ. Υπουργό  Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Αιτωλοακαρνανίας , Μαρία Τριανταφύλλου και Γιώργος Βαρεμένος ρωτούν, εάν ο Υπουργός προτίθεται, να προχωρήσει στην ίδρυση Μουσικού Σχολείου στο Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου. Επισημαίνουν, ότι η Αιτωλοακαρνανία, ο μεγαλύτερος νομός της Ελλάδας, έχει ανάγκη από ένα δεύτερο μουσικό σχολείο, που αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία, όχι μόνο να διδαχτεί με τον πιο δημιουργικό τρόπο η μουσική παιδεία και ιστορία του τόπου μας, αλλά να προσφέρει και τη βάση για επιπλέον σπουδές και επαγγελματική αποκατάσταση στους πολίτες της τοπικής κοινωνίας.

Ακολουθεί η ερώτηση αναλυτικά:
Σκοπός της ίδρυσης του Μουσικού Σχολείου είναι η αισθητική καλλιέργεια των μαθητών, μέσω της Μουσικής Παιδείας, χωρίς υστέρηση της γενικής μόρφωσης. Στα Μουσικά Σχολεία εκτός από τα μαθήματα Γενικής Παιδείας, διδάσκονται επί πλέον και μαθήματα μουσικής και τεχνών. Απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες, που έχουν κλίση και ταλέντο στη μουσική, χωρίς να διαθέτουν απαραίτητα μουσικές σπουδές.
Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου, στις 29 Νοεμβρίου του 2017, είχε εισαχτεί προς έγκριση, η ίδρυση Μουσικού σχολείου με έδρα το Μεσολόγγι και εξασφαλισμένη κτιριακή υποδομή. Ο κύριος λόγος, που τέθηκε, ήταν το γεγονός, ότι υπάρχουν ήδη μαθητές, που παρακολουθούν σήμερα μαθήματα αντίστοιχου γνωστικού ενδιαφέροντος σε άλλη πόλη το Αγρίνιο και η ιδιαίτερη διάδοση της  Μουσικής Παιδείας στο Δήμο Μεσολογγίου, αφού λειτουργούν τρεις  Φιλαρμονικές & Ωδεία . Το Δημοτικό Συμβούλιο είχε αποφασίσει ομόφωνα για ίδρυση μουσικού σχολείου, με έδρα το Μεσολόγγι.
Πρέπει, να σημειώσουμε, ότι στο νομό Αιτωλοακαρνανίας υπάρχει ήδη το μοναδικό Μουσικό Σχολείο με έδρα την πόλη του Αγρίνιου, που ιδρύθηκε το έτος 1997. Μέχρι τώρα το Μουσικό σχολείο έχει κάνει αισθητή την παρουσία του στην πόλη του Αγρινίου αλλά και σε όλο το Νομό. Οι ποικίλες μουσικές εκδηλώσεις του σχολείου  έχουν αναβαθμίσει την εκπαίδευση του νομού και τη σχέση του με την τοπική κοινωνία συμμετέχοντας στα πολιτιστικά και πνευματικά δρώμενα.
Ο νομός Αιτωλοακαρνανίας, είναι ο μεγαλύτερος νομός σε έκταση στην Ελλάδα με δύσκολο γεωγραφικό ανάγλυφο, που αποτελείται από ορεινούς όγκους και επικίνδυνο οδικό δίκτυο.  
Για το σχολικό έτος 2017-2018 αρκετός αριθμός μαθητών εξυπηρετούνταν από τη γραμμή λεωφορείου Μεσολόγγι - Αιτωλικό- Χρυσοβέργι - Φραγκουλέικα – Μουσικό σχολείο Αγρινίου.
Επειδή, ο μεγαλύτερος νομός της Ελλάδας έχει ανάγκη από ένα δεύτερο μουσικό σχολείο που θα ιδρυθεί στη πρωτεύουσα του, την Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου,
Επειδή, κάθε περιοχή που αποκτά μουσικό σχολείο ενισχύει την καλλιτεχνική παιδεία, αφού οι μαθητές λαμβάνουν μέροςσε διάφορες εκδηλώσεις, όπως Μουσικά Σύνολα, Θεατρικές Παραστάσεις και Μουσικούς Αγώνες,
Επειδή, αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία, όχι μόνο να διδαχτεί με τον πιο δημιουργικό τρόπο η μουσική παιδεία και ιστορία του τόπου μας, αλλά να προσφέρει και τη βάση για επιπλέον σπουδές και επαγγελματική αποκατάσταση στους πολίτες της τοπικής κοινωνίας.
Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Προτίθεται, να προχωρήσει στην ίδρυση του Μουσικού Γυμνασίου με Λυκειακές Τάξεις στο Μεσολόγγι, ύστερα και από τη σχετική, ομόφωνη απόφαση, του Δημοτικού Συμβούλιου;
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Τριανταφύλλου Μαρία
Βαρεμένος Γιώργος

Το γραφείο τύπου.