Σάββατο 15 Ιουνίου 2013

Μαρία Τριανταφύλλου
Βουλευτής Αιτ/νίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ
Γραφείο: Λ. Δεληγιώργη 1 και πλ. Μπότσαρη
Τηλ: 26310-29266
Φαξ: 2631029266
          mtriantaf67@gmail.com
12/6/13
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Την Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013 στην αίθουσα Γερουσίας, στη Βουλή, πραγματοποιήθηκε ανοιχτή συζήτηση-διαβούλευση για θέματα που αφορούν στη λειτουργία των ΚΕΠΑ. Η συζήτηση έγινε ύστερα από πρόσκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και της αρμόδιας ΕΕΚΕ Υπουργείου Εργασίας ενόψει της κατάθεσης επίκαιρης επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για το συγκεκριμένο θέμα.
Στη συνάντηση πήραν μέρος πολλοί σύλλογοι ΑΜΕΑ, ιατρών και άλλων φορέων.
Κοινός τόπος υπήρξε η άποψη πως το τωρινό σύστημα πιστοποίησης της αναπηρίας δεν είναι απλώς ανεπαρκές και αναποτελεσματικό. Οι θεσμικές και διοικητικές του διατάξεις, όπως και η λειτουργία των ΚΕΠΑ αποτελούν πραγματικό σφαγείο, μια βαρβαρότητα, που οδηγεί στον κοινωνικό και οικονομικό αφανισμό, στην αναξιοπρέπεια, το διασυρμό και την εξαθλίωση, χιλιάδες άτομα με αναπηρία.
Θέματα που συζητήθηκαν ήταν:
·         Η μεθοδευμένη μείωση των ποσοστών αναπηρίας και η άκριτη υποβολή ενστάσεων εκ μέρους των ασφαλιστικών φορέων.
·         Οι τεράστιες καθυστερήσεις στην εξέταση των αιτημάτων από τις επιτροπές με ευθύνη του κράτους, με συνέπεια τη διακοπή καταβολής των επιδομάτων στους δικαιούχους χωρίς δική τους υπαιτιότητα.
·         Η υποστελέχωση των ΚΕΠΑ (ανεπάρκεια ιατρικού αλλά και διοικητικού προσωπικού γραμματειακής υποστήριξης).
·         Το αίτημα για αύξηση των νόσων και βλαβών για τις οποίες προβλέπεται ισόβια αναπηρία.
·         Η έκδοση κάρτας αναπηρίας.
·         Η δαιδαλώδης γραφειοκρατία εντύπων, παραεντύπων και γνωματεύσεων.
Μέσα από τα γενικά και επιμέρους προβλήματα που τέθηκαν υπήρξε κοινή ομολογία πως κάτω από την απάιτηση και πίεση της τρόικας μειώθηκαν στο ελάχιστο οι δημοσιονομικές δαπάνες που απαιτούνται για το κοινωνικό κράτος.
Έτσι οδηγήθηκαν στον καιάδα χιλιάδες άτομα όχι μόνο ΑΜΕΑ αλλά και άλλες κατηγορίες πολιτών, όπως ελεύθεροι επαγγελματίες συνταξιούχοι αναπηρίας ή οικοδόμοι που λόγω εργατικών ατυχημάτων καθίστανται ανενεργοί για κάποιο χρονικό διάστημα ή λόγω της επικινδυνότητας του επαγγέλματος υπόκεινται σε μη αναστρέψιμες σωματικές βλάβες. Το αποτέλεσμα είναι, χιλιάδες συνταξιούχοι με αναπηρικές συντάξεις οι οποίοι βρίσκονται στη φάση της επανεξέτασης, αυτή τη στιγμή να παραμένουν για 10-12 μήνες εκτός δυνατότητας ελέγχου με συνέπεια εκτός από τη μη καταβολή της σύνταξης να είναι και ανασφάλιστοι – χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη και νοσοκομειακή περίθαλψη.

Η αντίσταση στις Μνημονιακές πολιτικές που απειλούν την κοινωνική και βιολογική τους υπόσταση και η απαίτηση άμεσης λύσης στα προβλήματά τους ήταν η δηλωμένη απόφαση όλων των σωματείων και συλλόγων που πήραν μέρος στη διαβούλευση.