Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

Κατάθεση ερώτησης της κυρίας Τριανταφύλλου σχετικά με τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του πανεπιστημιακού Τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων, του Αγρινίου.



20/7/2016

Δελτίο τύπου


Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Τριανταφύλλου , Γιώργος Βαρεμένος και Τριαντάφυλλος Μηταφίδης  με την ερώτησή τους προς τον υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, αναφέρονται στο διαρκές αίτημα κατοχύρωσης των επαγγελματικών δικαιωμάτων του Τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων. Ρωτούν, εάν έχει υποβληθεί αίτημα μετονομασίας του προαναφερόμενου τμήματος σε Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος. Επίσης, θέτουν ερώτημα για το χρονοδιάγραμμα της ολοκλήρωσης της μετονομασίας του .

Ακολουθεί η ερώτηση αναλυτικά:

Σύμφωνα με το ΠΔ 96 (ΦΕΚ85/21-4-1998/τ.Α, Ίδρυση Πανεπιστημιακής Σχολής στην πόλη του Αγρίνιου, το Τμήμα Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων έχει ως αποστολή τη συστηματική μελέτη της επιστήμης του περιβάλλοντος, τη διαχείριση χρήσεων γης και την αξιοποίηση φυσικών πόρων με σκοπό την κατάρτιση επιστημόνων ικανών να μελετούν, να κατανοούν και να ασχολούνται με την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και τη διαχείριση χρήσεων γης, με στόχο την ορθολογική αντιμετώπιση μεθόδων σχεδιασμού και χρήσεων φυσικών πόρων, την ανάπτυξη συστημάτων αειφόρου διαχείρισης, την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών προβλημάτων και την αξιολόγηση και διαχείριση γης σε αστικές και αγροτικές περιοχές.
Στη συνέχεια, το 2013, με το «σχέδιο Αθηνά» και σύμφωνα με το ΠΔ 97 (ΦΕΚ 134/5-6-2013/τ.Α) περί κατάργησης Τμήματος, ένταξη Τμημάτων σε Σχολές και ανασυγκρότηση Σχολών στο Πανεπιστήμιο Πατρών, άρθρο 1 παράγραφος 3, το Τμήμα Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων με έδρα το Αγρίνιο ανήκει πλέον στις σχολές που συγκροτούν την Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστήμιου Πατρών, χωρίς όμως να μετονομαστεί και να κατοχυρωθούν επαγγελματικά δικαιώματα των μηχανικών.
Στον οδηγό σπουδών του Τμήματος για το έτος 2015-2016 αναφέρεται από τον πρόεδρο του Τμήματος ότι «το Τμήμα διαθέτει ένα ευέλικτο και μοντέρνο πρόγραμμα σπουδών, εναρμονισμένο στα διεθνή πρότυπα και τις απαιτήσεις της επιστήμης του μηχανικού και του διαχειριστή του περιβάλλοντοςτο οποίο τροποποιήθηκε ακολουθώντας τις προτάσεις της Επιτροπής Εξωτερικής Αξιολόγησης της Α.Δ.Ι.Π. Οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να εμβαθύνουν σε διάφορα επίπεδα και αντικείμενα που αφορούν στην προστασία και στη διαχείριση του περιβάλλοντος και να αποκτήσουν σημαντικά εφόδια για την είσοδό τους στη αγορά εργασίας ή για τη συνέχιση των σπουδών τους σε επίπεδο Μεταπτυχιακού ή Διδακτορικού Διπλώματος».
Η φοίτηση είναι πενταετής και οι απόφοιτοι του Τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων ασχολούνται επαγγελματικά σε αντικείμενα συναφή προς τη διαχείριση του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων, καθώς και στην εκπαίδευση, σε δημόσια και ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα όλων των βαθμίδων, με αντικείμενο διδασκαλίας τη διαχείριση περιβάλλοντος και φυσικών πόρων, σύμφωνα με το ΦΕΚ 328 τ.Β'/28.2.2008.
Επίσης, ο Μηχανικός Περιβάλλοντος μπορεί να απασχοληθεί στη διδασκαλία μαθημάτων περιβαλλοντικής αγωγής της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σύμφωνα με το ίδιο ΦΕΚ 328 τ.Β'/28.2.2008. Μπορεί να εργαστεί, πέρα από το κλασικό πεδίο δράσης των μηχανικών, σε μελέτες και κατασκευή έργων, μιας και το αντικείμενο του περιβάλλοντος δίνει τη δυνατότητα ενασχόλησης με καινοτόμα προγράμματα προστασίας του και παρακολούθησής του. Ως μηχανικός Περιβάλλοντος και απόφοιτος πολυτεχνικής σχολής, είναι μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ).
Πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής Μηχανογραφικού Δελτίου από τους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων του σχολικού έτους 2015-2016, το υπουργείο Παιδείας προχώρησε σε αλλαγή ονομασίας δυο τμημάτων. Πιο συγκεκριμένα, το τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης με έδρα τα Χανιά μετονομάζεται σε Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών και εξομοιώνεται πλήρως με τα ομότιτλα τμήματα άλλων πανεπιστημίων, ενώ το Τμήμα Ραδιολογίας - Ακτινολογίας της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας του Τ.Ε.Ι. Αθήνας μετονομάζεται σε Τμήμα Ακτινολογίας και Ακτινοθεραπείας.
Επειδή η ειδικότητα του μηχανικού Περιβάλλοντος έχει αυξημένο πεδίο δράσης,
Επειδή πρόκειται για το μοναδικό πανεπιστημιακό Τμήμα στη Δυτική Ελλάδα με αντικείμενο την επιστήμη του Περιβάλλοντος, οπότε μπορεί να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον αρκετών μαθητών για σπουδές κοντά στον τόπο κατοικίας τους, 
Επειδή ο σύλλογος φοιτητών του Τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων καταβάλλει τα τελευταία χρόνια διαρκή προσπάθεια για την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων του Τμήματος,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Έχει υποβληθεί αίτημα μετονομασίας του Τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων σε Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος, εκτός από τον σύλλογο των φοιτητών και από τα αρμόδια όργανα του Τμήματος;
2. Πώς αντιμετωπίζει, εν πάση περιπτώσει, το αίτημα αυτό και ποια η διαδικασία μετονομασίας του Τμήματος;
3. Πιστεύει ότι μπορεί να ολοκληρωθεί η μετονομασία του Τμήματος και η κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων του, έτσι ώστε να περιληφθεί με τη νέα ονομασία στο μηχανογραφικό δελτίο του 2017;

            Οι ερωτώντες βουλευτές
       Τριανταφύλλου Μαρία
         Βαρεμένος Γιώργος
             Μηταφίδης  Τριαντάφυλλος


Το γραφείο τύπου.