Τετάρτη 12 Ιουνίου 2019

Να μην επαναλάβουμε λάθη του παρελθόντος, η ίδρυση της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών με δύο νέα τμήματα στο Αγρίνιο και τρία στο Μεσολόγγι είναι γεγονός.




Απαντώντας διεξοδικά σε δημοσιογράφο τοπικού ενημερωτικού μέσου, με αφορμή την   ίδρυση  Σχολής Γεωπονικών Επιστημών στην Αιτωλοακαρνανία, η Μαρία Τριανταφύλλου, υπογράμμισε πως  η κυβέρνηση, μέσα από διάλογο και συνέργειες  (με ξεχωριστά για κάθε Ανώτατο Ίδρυμα νομοθετήματα),  προώθησε την ίδρυση νέων τμημάτων και σχολών,  ολοκληρώνοντας μια θεσμική μεταρρύθμιση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, και δημιούργησε έναν Ενιαίο  Χάρτη Ανώτατης Δημόσιας Εκπαίδευσης.

Όσον αφορά το ΣΥΡΙΖΑ και τους βουλευτές του, σημείωσε πως αντιτάχθηκαν στο Σχέδιο Αθηνά,  και μέσα από τη στήριξη στην κυβέρνηση  ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ  προσπάθησαν να ανατάξουν το ρημαγμένο τοπίο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Στην προσπάθεια αυτή, ποτέ δεν προκρίθηκαν  προσωπικά ή τοπικιστικά κριτήρια. Ήταν κοινή πεποίθηση πως λύνοντας   προβλήματα που κληρονομήθηκαν  (ελλιπής χρηματοδότηση, σίτιση, στέγαση,  ελλείψεις καθηγητών, η ονομασία και επαγγελματικά των φοιτητών του τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος κ.α.),  χωρίς να ανοίγονται  καινούργια, τίθονταν  γερές βάσεις για την ανασυγκρότηση της  Δημόσιας Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Για το  νομό μας  υπογράμμισε πως η ίδρυση της Σχολής  Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών  είναι ένα θετικό γεγονός, ακριβώς επειδή η δημιουργία της συνδέεται με τις ανάγκες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Αιτωλοακαρνανίας. Απαιτείται μέριμνα από όλους ώστε τα νέα τμήματα να λειτουργήσουν απρόσκοπτα.  

Πήρε αποστάσεις από τις αντιδράσεις εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης  για το θέμα της έδρας της Κοσμητείας της Σχολής, υπογραμμίζοντας πως η απόφαση να είναι έδρα της κοσμητείας το  Μεσολόγγι  πάρθηκε  από την Σύγκλητο με ακαδημαϊκά κριτήρια.

Πιο συγκεκριμένα, για την Αιτωλοακαρνανία, έκανε σαφές πως η ίδρυση της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών με δύο νέα τμήματα στο Αγρίνιο και τρία στο Μεσολόγγι είναι γεγονός. Τα τμήματα αυτά καταλαμβάνουν τη θέση των κατακρεουργημένων (με το Σχέδιο Αθηνά)  ιδρυμάτων του νομού.

Έτσι, από τη μία σταματάει  η αποσάθρωση  που εντάθηκε από την εφαρμογή του  Σχεδίου Αθηνά στην Δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση και από την άλλη ενισχύονται οι τοπικοί φορείς και οι  παραγωγικές δυνάμεις του τόπου μας στην προσπάθεια για ανασυγκρότηση και περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής μας.


Τέλος,  επικαλέστηκε την κοινή επιστολή που απέστειλαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Τριανταφύλλου και Γιώργος Βαρεμένος προς τη Σύγκλητο του Πανεπιστήμιου Πατρών και το Υπουργείου Παιδείας προτείνοντας τεκμηριωμένα την ίδρυση δύο ερευνητικών ινστιτούτων στην Αιτωλοακαρνανία.
α) Ινστιτούτο Ελιάς με έδρα το Μεσολόγγι
β) Ινστιτούτο Γάλακτος και βιολογικών κτηνοτροφικών προϊόντων με έδρα το Αγρίνιο.