Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018

Δελτίο Τύπου για την Περιφερειακή ασφάλεια και ενεργειακή συνεργασία στο επίκεντρο της τριμερούς συνάντησης των κοινοβουλευτικών επιτροπών Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ



Ολοκληρώθηκαν με απόλυτη επιτυχία οι εργασίες της τρίτης τριμερούς συνάντησης των κοινοβουλευτικών επιτροπών Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή των Ελλήνων. Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν το προεδρείο της επιτροπής κ.κ. Κ. Δουζίνας, Δ. Εμμανουηλίδης, Μ. Τριανταφύλλου, καθώς και τα μέλη κ.κ. Ν. Τόσκας, Ι. Κεφαλογιάννης, Γ. Κουμουτσάκος και Γ. Αρβανιτίδης.
Η ημερήσια διάταξη περιλάμβανε θέματα περιφερειακής ασφάλειας και ενεργειακής συνεργασίας ενώ συζητήθηκαν και μέσα προώθησης των κοινοβουλευτικών σχέσεων των τριών χωρών.
Κατά τη συνάντηση επιβεβαιώθηκε το υψηλό επίπεδο συνεργασίας σε κοινοβουλευτικό και κυβερνητικό επίπεδο καθώς και η διάθεση περαιτέρω  ενίσχυσής της, με έμφαση στον τομέα της ενέργειας. Οι συμμετέχουσες αντιπροσωπείες ενημερώθηκαν από στελέχη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφορικά με την πρόοδο στην ενεργειακή διασύνδεση των τριών χωρών. Από τη συζήτηση προέκυψε η δυνατότητα ανάδειξης της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον εξέφρασαν οι ξένες αντιπροσωπείες για την τεχνογνωσία της χώρας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Οι Έλληνες και Κύπριοι βουλευτές αναφέρθηκαν εκτενώς στις εντεινόμενες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, επισημαίνοντας την ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού. Παράλληλα υπογράμμισαν τη σημασία επανέναρξης των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Ισραήλ και Παλαιστίνη υπενθυμίζοντας τον πιθανό διαμεσολαβητικό ρόλο που μπορεί να παίξουν  Ελλάδα και  Κύπρος, ως χώρες που διατηρούν παραδοσιακά άριστες σχέσεις και με τις δύο πλευρές. Αντίστοιχα η Ισραηλινή αντιπροσωπεία ενημέρωσε σχετικά με τις προκλήσεις για την ασφάλεια του Ισραήλ που απορρέουν από την παρεμβατική πολιτική του Ιράν στην ευρύτερη περιοχή.
Τέλος, ο κ. Δουζίνας έκανε ιδιαίτερη μνεία στη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία τερματίζει μια μακροχρόνια διαμάχη, υπενθυμίζοντας ότι ιστορικές διαμάχες με έντονο συναισθηματικό στοιχείο δύνανται να επιλυθούν μόνο με γενναίες πολιτικές λύσεις που διασφαλίζουν την αξιοπρέπεια και των δύο πλευρών.

Γραφείο Τύπου της Βουλής των Ελλήνων