Παρασκευή, 16 Φεβρουαρίου 2018

«Η Ελλάδα δεν θα δώσει κανένα χώρο στην Τουρκία και σε κανέναν άλλο να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά της Δικαιώματα» Ραδιοφωνική συνέντευξη της κυρίας Τριανταφύλλου στην εκπομπή του Τάκη Χατζή "Ακραίως" για τις πρόσφατες τουρκικές προκλήσεις.

Ακούστε αναλυτικά όλη τη ραδιοφωνική συνέντευξη εδώ.

 

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αιτωλοακαρνανίας, και γραμματέας της Επιτροπής Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας της Βουλής, Μαρία Τριανταφύλλου, μίλησε σε γνωστό αθηναϊκό ραδιοφωνικό σταθμό με αφορμή την πρόσφατη πρόκληση της Τουρκίας, και το επεισόδιο με το Ελληνικό πλοίο.


Όπως ανέφερε, η Ελλάδα ψύχραιμα,  μέσα από την διπλωματική οδό και βεβαίως με βάση τις Διεθνείς Συνθήκες και το Διεθνές Δίκαιο, προσπαθεί, να προάγει τις σχέσεις καλής γειτονίας. Προσπαθεί  στα πλαίσια της  πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής που ακολουθεί,  να αναζητά και να φτιάχνει συμμαχίες πέραν των άλλων και στη Μέση Ανατολή και στα Βαλκάνια.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, τόνισε, πως η Ελλάδα πρέπει να είναι πανέτοιμη και στρατιωτικά και διπλωματικά, να μη δώσει κανένα χώρο  στην Τουρκία ούτε σε κανέναν άλλο, να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Για το  ΝΑΤΟ ανέφερε πως θα μπορούσε να έχει μια άλλη στάση για το επεισόδιο και σημείωσε για το ρόλο των «μεγάλων δυνάμεων» στην περιοχή:

«Η Ρωσία και η Αμερική είναι δύο μεγάλες δυνάμεις και έχουν βεβαίως  τα δικά τους συμφέροντα. Εμείς βρισκόμαστε στο ΝΑΤΟ και πρέπει όταν μιλάμε για αυτό να μην ξεχνάμε τη δήλωση του  πρώτου Γενικού Γραμματέα (Άγγλος λόρδος Ισμέι το 1952)  «ο σκοπός του ΝΑΤΟ είναι να κρατά τους Αμερικανούς μέσα, ( σ.σ. εντός Ευρώπης)  τους Ρώσους έξω και τους Γερμανούς κάτω»
Για τον Ερντογάν, σημείωσε, πως φαίνεται, να επενδύει  σε μια τακτική διασποράς χάους στην προσπάθειά του, να διασφαλίσει τα ανατολικά σύνορα, ενδεχομένως, όμως, προσπαθεί, να ανταλλάξει κάτι, γιατί γνωρίζει πως ό, τι χάνει στο μέτωπο της Συρίας το χάνει και στο εσωτερικό του.
 «…Η Τουρκία επιδιώκει να γίνει ισχυρή περιφερειακή δύναμη και στον αραβικό και στο μουσουλμανικό κόσμο αλλά έχει πολλά προβλήματα στο εσωτερικό της και στα ανατολικά της σύνορα…
… όσο ο πόλεμος και τα θύματα από το Αφρίν συνεχίζουν να έρχονται τόσο η προκλητικότητα  θα αυξάνεται…
…Η Τουρκία κλιμακώνει όταν βρίσκεται σε μικρότερα ή μεγαλύτερα αδιέξοδα ή νομίζει ότι μπορεί να πάρει κάτι…
… Οι διεκδικήσεις των Τούρκων μέσω των θαλάσσιων συνόρων είναι πάρα πολύ παλιές και είναι στόχος τους η απόκτηση μια ναυτικής ισχύος. Το καλοκαίρι απειλούσε ακόμη και με πόλεμο αν αρχίσουν οι έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ…
Εκτίμησε ότι το επεισόδιο είναι σίγουρα πολύ σοβαρό, ωστόσο δεν προαναγγέλλει ένα θερμό επεισόδιο, όπως εκείνο των Ιμίων.
 « Η Τουρκία έχει άλλο μέτωπο. Ο, τι και αν συμβεί με την τουρκική προκλητικότητα η Τουρκία έχει κάποιες σταθερές. Δηλαδή μπορεί να συνεχίσει, να μπλοφάρει και να οχλεί αλλά αυτά έχουν ένα όριο, γιατί, δε θέλει να δώσει την εικόνα του διεθνούς ταραχοποιού πλήρως….
Δεν νομίζω ότι θα περάσει από ένα συγκεκριμένο κατώφλι. Γνωρίζουν ότι υπάρχουν εσκαμμένα που δεν μπορούν να τα ξεπεράσουν. Η Ελλάδα όμως πρέπει να είναι πανέτοιμη για να μην αμφισβητηθούν τα κυριαρχικά της δικαιώματα.»


*Δήλωση της βουλευτή, Μαρίας Τριανταφύλλου, σε γνωστό ραδιοφωνικό σταθμό της Αθήνας.

Ηχητικό απόσπασμα εκπομπής:  http://www.skai.gr/player/radio/?mmid=301656