Τετάρτη, 2 Αυγούστου 2017

Ομιλία στο σχεδίο νόμου του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων «Οργάνωση και λειτουργία της ανώτατης εκπαίδευσης, ρυθμίσεις για την έρευνα και άλλες διατάξεις».

Στην ολομέλεια της Βουλής για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση τοποθετήθηκε η βουλευτής του νομού Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ, Μαρία Τριανταφύλλου.
Η βουλευτής, παρατήρησε, πως η συζήτηση διεξάγεται αποπροσανατολιστικά και επεσήμανε, ότι το κυριότερο πρόβλημα της Παιδείας παραμένει η υποχρηματοδότησή της.
Η κ. Τριανταφύλλου αναφέρθηκε στις συντεχνίες και τη διαφθορά, που επικράτησε τις προηγούμενες δεκαετίες και καυτηρίασε το νόμο Διαμαντοπούλου, που εμπέδωσε αυτή την κατάσταση και μετέτρεψε τα πανεπιστήμια σε άντρα «παραγόντων».
Όσον αφορά στην «αξιολόγηση» τόνισε, ότι είναι μια παρεξηγημένη έννοια, η οποία χρησιμοποιήθηκε για λόγους πελατειακής παρασκηνιακής διαβούλευσης με αποτέλεσμα αξιόλογα ιδρύματα, όπως το ΤΕΙ Μεσολογγίου, να οδηγηθούν σε αφανισμό με το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ».
Τέλος, για τις αλλαγές,  που επιχειρούνται στα πανεπιστήμια υπογράμμισε, πως μπαίνουν κανόνες για την καλύτερη και δημοκρατικότερη λειτουργία των ιδρυμάτων με τη δημιουργία του Ενιαίου Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης και προέτρεψε την κυβέρνηση να στηρίξει την ανάπτυξη και την αναδιανομή του εισοδήματος.