Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου 2016

Ομιλία στο Σ/ν του Υπ.Εθνικής Άμυνας: Ρύθμιση θεμάτων μεταθέσεων οπλιτών, μέριμνας προσωπικού και άλλες διατάξεις στις 28-1-2016


Η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ, Μαρία Τριανταφύλλου, τοποθετήθηκε κατά τη διάρκεια της  συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας: «Ρύθμιση θεμάτων μεταθέσεων οπλιτών, μέριμνας προσωπικού και άλλες διατάξεις».

Η  γραμματέας της επιτροπής Εθνικής 'Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της βουλής ανέφερε πως  το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ρυθμίζει θέματα μεταθέσεων οπλιτών, υιοθετώντας ένα σύστημα κριτηρίων μοριοδότησης, και αποτελεί μια προσπάθεια να αμβλυνθεί και να ελαχιστοποιηθεί το πανθομολογούμενο φαινόμενο του «βύσματος» .

Τόνισε την αναγκαιότητα και την αξία του πολιτικού ελέγχου και επεσήμανε πόσο θετική είναι η σύνθεση πολιτικών και στρατιωτικών δομών, που προωθείται με το νομοσχέδιο.


«Θέλω να επιμείνω στην έννοια του ελέγχου και μάλιστα του πολιτικού ελέγχου. Ο πολιτικός έλεγχος των Ενόπλων Δυνάμεων είναι κατάκτηση της δημοκρατίας. Καθιερώνεται από το Σύνταγμα, αλλά υπονομεύεται από τον κομματικό έλεγχο και αυτό έχει επικίνδυνες συνέπειες, όχι μόνο στη λειτουργία, αλλά και στη συνοχή, το αξιόπιστο και το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και στο σύνολο του δημόσιου βίου.»


«…είναι άρθρα που προωθούν τη σύνθεση και τη σύμπραξη στρατιωτικών και πολιτικών δομών και αυτό είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό. Παρέχεται η δυνατότητα διασύνδεσης σπουδών, επαγγέλματος με τη στρατιωτική θητεία. Αναφέρθηκαν τα παραδείγματα των γιατρών, των δικηγόρων κ.λπ. Ρυθμίζονται θέματα μοριοδότησης και απόκτησης αναγνωρισμένης εργασιακής εμπειρίας και σε άλλες ειδικότητες.  Υπάρχουν ρυθμίσεις –το είπαν όλοι οι προηγούμενοι συνάδελφοι- για τους αντιρρησίες συνείδησης και τους ανυπότακτους και βεβαίως υπάρχουν ρυθμίσεις για το μόνιμο προσωπικό».


«..Ας προσπαθήσουμε τουλάχιστον να εξασφαλίσουμε τέτοιες αλλαγές που δεν θα υποσκάπτουν το ηθικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Είναι από τα επίδικα ζητήματα της πολιτικής πάλης και γνωρίζουμε όλοι, καθώς και αυτοί που υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις, για τον ελληνικό λαό ότι όλους μάς παρακολουθούν».


Η κυρία Τριανταφύλλου έκλεισε την ομιλία της λέγοντας:


«Ένα μεγάλο μέρος του λαού μας που σήμερα κινητοποιείται, που έπαψε να διαχωρίζεται με κομματικούς και συνδικαλιστικούς όρους -αλλά ποτέ δεν θα πάψουν να υπάρχουν οι ταξικοί όροι- διεκδικεί να ανοίξει ο κοινωνικός διάλογος και να παρθούν εκείνες οι αποφάσεις που θα θωρακίσουν τη λειτουργία του κοινωνικού κράτους. Ο λαός μας, που πρώτος σε όλη την Ευρώπη τόλμησε να συγκρουστεί με το παλιό και πήρε πολύ μικρή νίκη –είναι αλήθεια- γνωρίζει ποιοι είναι μαζί του και ποιοι όχι.

Εγώ προτείνω να μάθουμε να τους ακούμε όλους. Βεβαίως πρέπει να ακούμε αυτούς που φωνάζουν, αλλά πρέπει να μάθουμε να ακούμε και αυτούς που σιωπούν. Νομίζω ότι πραγματικά θα μας ωφελήσει όλους».