Παρασκευή 4 Απριλίου 2014

Να μην καταργηθούν τα Περιφερειακά Τμήματα Μεσολογγίου και Ναυπάκτου του Ο.Α.Ε.Ε. ζητούν οι Βουλευτές Μαρία Τριανταφύλλου και Γιώργος Βαρεμένος.

 Οι βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρουν πως με βάση το επιχειρησιακό σχέδιο για τον ΟΑΕΕ, που έχει εκπονηθεί και υλοποιείται με βάση τις μνημονιακές επιταγές, προκρίθηκαν «συστεγάσεις οργανικών μονάδων», δηλαδή συγχώνευση και κλείσιμο Περιφερειακών Τμημάτων και περιορισμός τους σε ένα ανά πρωτεύουσα νομού.
Η  επιλογή αυτή όχι μόνο θα αποψιλώσει έτι περαιτέρω τις δύο πόλεις (και τις περιοχές γύρω από αυτές, για τις οποίες έχουν αρμοδιότητα τα αντίστοιχα Τμήματα) από μια ακόμα σημαντική υπηρεσία, αλλά θα υποβάλλει σε δυσανάλογα μεγάλη ταλαιπωρία τους πολίτες του μεγαλύτερου νομού της χώρας, που θα είναι πλέον αναγκασμένοι να διανύουν πολύ μεγάλες αποστάσεις και σε επικίνδυνο οδικό δίκτυο προκειμένου να εξυπηρετηθούν.
Σε μια εποχή που οι ασφαλισμένοι δυσκολεύονται -και σε αρκετές περιπτώσεις, αδυνατούν- να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές, είναι απαράδεκτο να απαξιώνονται ακόμη περισσότερο οι ασφαλιστικοί φορείς, και εν προκειμένω ο ΟΑΕΕ, επιβαρύνοντας επιπλέον τους ασφαλισμένους τους σε χρόνο και χρήμα.

  
Ακολουθεί αναλυτικά η ερώτηση:

Προς τον Υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας

Με βάση το επιχειρησιακό σχέδιο για τον ΟΑΕΕ, που έχει εκπονηθεί και υλοποιείται με βάση τις μνημονιακές επιταγές, προκρίθηκαν «συστεγάσεις οργανικών μονάδων», δηλαδή συγχώνευση και κλείσιμο Περιφερειακών Τμημάτων και περιορισμός τους σε ένα ανά πρωτεύουσα νομού.

Για τον νομό Αιτωλοακαρνανίας, το πρόγραμμα αυτό σημαίνει την κατάργηση του Περιφερειακού Τμήματος Μεσολογγίου (αν και πρόκειται για την πρωτεύουσα του νομού, όπου οι υπηρεσίες του ΟΑΕΕ στεγάζονται σε ιδιόκτητο κτήριο και εξυπηρετούν 2.800 ασφαλισμένους και 1.200 συνταξιούχους), καθώς και του Περιφερειακού Τμήματος Ναυπάκτου (που έχει αρμοδιότητα έως και το Δημοτικό Διαμέρισμα Ευπαλίου στον νομό Φωκίδας και εξυπηρετεί περισσότερους από 2.500 ασφαλισμένους συνολικά), και τη μεταφορά τους σε εκείνο του Αγρινίου που παραμένει ως το μόνο στον νομό.

Η  επιλογή αυτή όχι μόνο θα αποψιλώσει έτι περαιτέρω τις δύο πόλεις (και τις περιοχές γύρω από αυτές, για τις οποίες έχουν αρμοδιότητα τα αντίστοιχα Τμήματα) από μια ακόμα σημαντική υπηρεσία, αλλά θα υποβάλλει σε δυσανάλογα μεγάλη ταλαιπωρία τους πολίτες του μεγαλύτερου νομού της χώρας, που θα είναι πλέον αναγκασμένοι να διανύουν πολύ μεγάλες αποστάσεις και σε επικίνδυνο οδικό δίκτυο προκειμένου να εξυπηρετηθούν. Ας σημειωθεί ότι ένας ασφαλισμένος που ζει και εργάζεται στο Ευπάλιο, προκειμένου να εξυπηρετηθεί από το Τμήμα Αγρινίου, θα πρέπει να διανύσει απόσταση 180 χλμ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε απώλεια χρόνου εργασίας και οικονομική δαπάνη.

Ας σημειωθεί, επίσης, ότι η συγκεκριμένη επιλογή είναι και δημοσιονομικά ανορθολογική, αφού το κτήριο στο οποίο στεγάζεται το Τμήμα Μεσολογγίου είναι ιδιόκτητο και δεν επιβαρύνει με δαπάνη ενοικίου. Ας σημειωθεί, τέλος, ότι αυτές ακριβώς οι προαναφερθείσες ιδιαιτερότητες του νομού Αιτωλοακαρνανίας, ως του μεγαλύτερου σε έκταση νομού της χώρας, υπαγόρευσαν, κατά την αντίστοιχη διαδικασία συγχώνευσης και κατάργησης Δημοσίων Οικονομικών Υπηρεσιών, την κατ’ εξαίρεση παραμονή και λειτουργία δύο Δ.Ο.Υ., στο Αγρίνιο και το Μεσολόγγι.

Σε μια εποχή που η οικονομική ασφυξία «πνίγει» τους πολίτες,

Σε μια εποχή που οι ασφαλισμένοι δυσκολεύονται -και σε αρκετές περιπτώσεις, αδυνατούν- να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές,

Είναι απαράδεκτο να απαξιώνονται ακόμη περισσότερο οι ασφαλιστικοί φορείς, και εν προκειμένω ο ΟΑΕΕ, επιβαρύνοντας επιπλέον τους ασφαλισμένους τους σε χρόνο και χρήμα.
               
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1) Με τα δεδομένα που προαναφέρθηκαν, ποιο είναι τελικά το οικονομικό όφελος από μια τέτοιου τύπου συστέγαση - συγχώνευση των Περιφερειακών Τμημάτων του ΟΑΕΕ στον νομό Αιτωλοακαρνανίας;

2) Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει προκειμένου να αρθεί η απόφαση για την κατάργηση των δύο Περιφερειακών Τμημάτων, στο Μεσολόγγι και τη Ναύπακτο, και την παραμονή μόνο ενός Τμήματος στην Αιτωλοακαρνανία;
                                                                                
Οι ερωτώντες βουλευτές
Τριανταφύλλου Μαρία

Βαρεμένος Γιώργος