Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

«Τι μέλλει γενέσθαι» σχετικά με το πετρέλαιο θέρμανσης;

Δελτίο τύπου

Απομένουν ελάχιστες μέρες για να ξεκινήσει η διανομή του πετρελαίου θέρμανσης και το οικονομικό επιτελείο δεν έχει αποφασίσει τα κριτήρια καταβολής του επιδόματος θέρμανσης – σε πόσους θα δοθεί , σε ποιους και με ποιο τρόπο.
Μετά την περσινή αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) τον Οκτώβριο του 2012 η τελική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης κυριολεκτικά εκτινάχτηκε κάνοντας αδύνατη την πρόσβαση στο αγαθό της θέρμανσης για χιλιάδες πολίτες.
Η αιτιολογία της κυβέρνησης για την αύξηση του ΕΦΚ ήταν η πάταξη του λαθρεμπορίου στα καύσιμα, κάτι που φυσικά δεν επετεύχθη, αφού για την αντιμετώπιση του δε χρειάζονται φορομπηχτικά μέτρα «εξόντωσης» των πολιτών αλλά πολιτική βούληση.
Στην πραγματικότητα το μέτρο ήταν εισπρακτικό, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν οι αναμενόμενες εισπράξεις, γιατί η κατανάλωση έπεσε δραματικά.
Ενδεικτικά, η αύξηση της τιμής του πετρελαίου, κατά περίπου 40%, επέφερε μείωση της κατανάλωσης του κατά 70% περίπου. Αναμένεται δε, ότι το 2013 η κατανάλωση θα είναι χαμηλότερη από 1 εκατ. τόνους, ενώ , πριν το 2010 ήταν περίπου 4 εκατ. τόνοι.
Επιπλέον τα έσοδα που χάθηκαν από τον προϋπολογισμό λόγω της εξίσωσης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης ήταν άνω των 237 εκατ. Ευρώ. Συνολικά το διάστημα Δεκεμβρίου 2012 – Ιουλίου 2013 η κυβέρνηση χορήγησε για επίδομα θέρμανσης 82 εκατ. Η καθαρή αύξηση των κρατικών εσόδων ήταν μόλις 102 εκατ. Ευρώ. Ωστόσο η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης μειώθηκε κατά 68,7% δηλ 257,39 εκατ. Ευρώ. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν και τα 82 εκατ. Ευρώ που διατέθηκαν ως επίδομα θέρμανσης. Αθροιστικά δημιουργήθηκε μια «τρύπα» ύψους 340 εκατ. Ευρώ περίπου, από τα οποία, αφαιρώντας τα 102 εκάτ. Ευρώ της αύξησης στα έσοδα λόγω ΕΦΚ, προκύπτει ότι τα συνολικά έσοδα από το πετρέλαιο θέρμανσης μειώθηκαν κατά 237εκατ. Ευρώ.
Η ενάργεια αποτελεί αγαθό πρώτης ανάγκης, είναι δημόσιο αγαθό.
Η σύνθεση της πρόσβασης αυτής με τη φορολογία ( είτε πρόκειται για θέρμανση, είτε για ηλεκτρικό ρεύμα είτε οτιδήποτε άλλο) ξαναγυρίζει το ρολόι της ιστορίας στο μεσαίωνα και στερεί από τους πολίτες τη δυνατότητα να έχουν αξιοπρεπή διαβίωση.
Το περσινό χειμώνα χιλιάδες πολίτες ακόμα και στις πιο κρύες περιοχές μείωσαν δραματικά ή και σταμάτησαν την κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης.
Το περσινό χειμώνα θρηνήσαμε και θύματα λόγω της χρήσης ακατάλληλων και επικινδύνων μέσων θέρμανσης, που χρησιμοποιήθηκαν στην απέλπιδα προσπάθεια να ζεσταθούν.
Τον περσινό χειμώνα υπήρξε ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή και λόγω της αύξησης της λαθραίας υλοτόμησης και της ατμοσφαιρικής μόλυνσης στα αστικά κέντρα –φαινόμενο αιθαλομίχλης- από το κάψιμο οποιουδήποτε υλικού για να αντιμετωπιστεί το ψύχος.
Και κατά τον φετινό χειμώνα τα συγκεκριμένα προβλήματα θα οξυνθούν ( εντεινόμενη οικονομική κρίση και πρόσθετες φορολογικές υποχρεώσεις, απολύσεις, αύξηση ανεργία, σταδιακή κατάργηση όλων των δομών κοινωνικού χαρακτήρα).
Ως ΣΥΡΙΖΑ προτείναμε με τροπολογία που κατατέθηκε στο Σ/Ν «ρυθμίσεις θεμάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και άλλες διατάξεις» την άμεση ακύρωση της εξίσωσης των ειδικών φόρων στα πετρέλαια θέρμανσης και κίνησης και την επιστροφή-ως πρώτο βήμα στα πλαίσια της συνολικότερης εξέτασης του θέματος με σκοπό κανένα νοικοκυριό να μην στερείται το αγαθό της θέρμανσης αλλά και με γνώμονα την αύξηση των δημοσίων εσόδων – στο καθεστώς που ίσχυε τον Μάρτιο του 2011. Συγκεκριμένα τη μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης στο επίπεδο του Μαρτίου του 2011 , δηλ στα 0,21 Ευρώ στα 1.000 λίτρα. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης να διαμορφωθεί στα 0.90Ευρώ περίπου το λίτρο από το 1.30 Ευρώ που είναι σήμερα.
Παγία θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι «το πετρέλαιο θέρμανσης είναι είδος πρώτης ανάγκης και επιβίωσης και επομένως δε θα έπρεπε να επιβαρύνεται με κανένα φόρο(ειδικό φόρο ,ΦΠΑ). Συνεπώς επιβάλλεται να υπάρξει κατάργηση όλων των φόρων».
Πάγια θέση για την κυβέρνηση είναι η υποταγή στις νεοφιλελεύθερες και μνημονιακές πολιτικές. Προϋπόθεση για την υλοποίηση των όποιων σχεδιασμών της και στη συγκεκριμένη περίπτωση για το «τι μέλλει γενέσθαι» σχετικά με το πετρέλαιο θέρμανσης είναι η έγκριση της Τρόικας.
Της Μαρίας Τριανταφύλλου
Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας

του ΣΥΡΙΖΑ