Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Επίσκεψη και συναντήσεις της βουλ. του Συριζα Μ. Τριανταφύλλου στη Βόνιτσα.

Δελτίο τύπου

Στη Βόνιτσα βρέθηκε χθες το πρωί η βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία κ. Τριανταφύλλου όπου μαζί με τον συντονιστή κ. Αντρέα Κορδώνη και άλλα στελέχη της τοπικής οργάνωσης πραγματοποίησαν συναντήσεις με τον τοπικό σύλλογο αλιέων και το προσωπικό του κέντρου Υγείας Βόνιτσας.
Το Δ.Σ. των αλιέων κατήγγειλε με τον πιο έντονο τρόπο την έλλειψη ουσιαστικών μέτρων αποτροπής της εισόδου των μηχανότρατων στον Αμβρακικό. Οι μηχανότρατες είναι δυναμικά εργαλεία μέσης αλιείας και όπως τόνισαν παρά τις προσπάθειες του λιμενικού σώματος να τις αποτρέψουν, οι ιδιοκτήτες τους εκμεταλλεύονται το ελαστικό νομικό πλαίσιο και τις μικρές ποινικές συνέπειες και συνεχίζουν να ψαρεύουν στην περιοχή προκαλώντας ιδιαίτερα μεγάλο πρόβλημα στο αλίευμα της γαρίδας αφού με τα δίχτυα τους ψαρεύουν ουσιαστικά τον γόνο. Οι ψαράδες αναφέρθηκαν στην μείωση των αλιευτικών αποθεμάτων του Αμβρακικού και σημείωσαν πως απαιτείται άμεση παρέμβαση για τον εμπλουτισμό και την προστασία του.
Από την πλευρά της κ. Τριανταφύλλου, τονίστηκε ότι το θέμα της εισόδου μηχανότρατων στον Αμβρακικό, το έχουν θέσει στη βουλή με κοινή τους ερώτηση βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και από τους τρείς νομούς που «βλέπουν» στον Αμβρακικό.
Η κ. Τριανταφύλλου τόνισε πως χρειάζεται ακόμη καλύτερος συντονισμός όλων των σωματείων αλιέων του Αμβρακικού και με άλλους ντόπιους παραγωγούς καθώς και με κινήσεις πολιτών ώστε να συζητηθεί το ζήτημα της παραγωγικής ανασυγκρότησης της περιοχής στην περίοδο της τρόικας και του μνημονίου. Τόνισε πως χρειαζόμαστε ένα πρόγραμμα που θα αποτρέπει την καταστροφή και την διάλυση και θα εξοπλίζει τον Ελληνικό λαό απέναντι στους δανειστές.


Αργότερα στο κέντρο υγείας Βόνιτσας ενημερώθηκε για την κατάσταση στο κέντρο. Η διευθύντρια του κέντρου αναφέρθηκε κυρίως στις ελλείψεις σε μικροβιολόγο, διοικητικό προσωπικό , σε ιατροφαρμακευτικό υλικό καθώς και στην έλλειψη επικοινωνίας με την κεντρική διοίκηση του νοσοκομείου.
Η συνάντηση με τους εργαζόμενους κράτησε αρκετή ώρα και έγινε πλούσια συζήτηση. Από όλους συμφωνήθηκε ότι η υπεράσπιση των δομών δημόσιας υγείας από τις ορέξεις του ιδιωτικού κεφαλαίου είναι πρώτιστο καθήκον διότι αποτελούν ύψιστο κοινωνικό αγαθό στο οποίο όλοι οι πολίτες πρέπει να έχουν πρόσβαση ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση. Τονίστηκε επίσης το καθεστώς ανασφάλειας στο οποίο έχουν περιέλθει οι εργαζόμενοι αμέσως μετά τις αποφάσεις της κυβέρνησης για το μέτρο της κινητικότητας, και τις εξαγγελίες για συγχωνεύσεις νοσοκομείων από τον υπουργό Υγείας.
Το ίδιο απόγευμα η κ. Τριανταφύλλου με κλιμάκιο του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκαν με κτηνοτρόφους στο χωριό Μοναστηράκι όπου συζητήθηκαν εκτενώς ζητήματα της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής στη περιοχή καθώς και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στους παραγωγούς από την αγροτική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση Τονίστηκε το πρόβλημα έλλειψης πίστωσης και ρευστότητας προς τους αγρότες, ώστε να μπορέσουν να αγοράσουν σπόρο, λιπάσματα κλπ, ιδιαίτερα μετά την πώληση της Αγροτικής Τράπεζας. Την ίδια στιγμή ο έμπορος αγοράζει πληρώνοντας με επιταγές την παραγωγή τους. Χαρακτηριστικό ήταν το παράδειγμα που ανέφερε κτηνοτρόφος για την Γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη η οποία αμέσως μετά την Ιδιωτικοποίηση της έπαψε να πληρώνει τους γαλακτοπαραγωγούς άμεσα και ακολουθεί μια πολίτική πεντάμηνων επιταγών.
Η κ. Τριανταφύλλου σχολίασε πως η κυβέρνηση υπακούει στις πολιτικές που διαλύουν την παραγωγική βάση της χώρας με εμφανή τον κίνδυνο ο ελληνικός λαός να χάσει την δυνατότητα να τρέφεται με βασικά αγροτικά προϊόντα αν δεν τα εισάγουμε ή αν δε ξανά δανειστούμε. Η κυβέρνηση προωθεί και επιδοτεί μέσω των περιφερειών το μοντέλο της καθετοποιημένης παραγωγής δηλ. του αγρότη επιχειρηματία-έμπορου ευπροσάρμοστου και απροστάτευτου στις ορέξεις της αγοράς τη στιγμή που το μεγαλύτερο τμήμα του μικρού κλήρου στη χώρα στενάζει για να τα βγάλει πέρα με τις τράπεζες και δεν έχει χρήματα για να ξεκινήσει την παραγωγή του. Η οργάνωση των αγροτών πρέπει να έχει στόχο να ανασυγκροτηθεί το παραγωγικό μοντέλο της χώρας με γνώμονα το συμφέρον των παραγωγών και του Ελληνικού λαού και όχι των τραπεζιτών και των δανειστών μας.
Το γραφείο τύπου.