Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2019

Συνάντηση των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο Βουκουρέστι. Μετανάστευση , τρομοκρατία και η Ευρωπαϊκή κοινωνική ατζέντα.


Στη συνάντηση των Προέδρων των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων της Ε.Ε. (COSAC), που πραγματοποιήθηκε στο Βουκουρέστι στις 21 και 22 Ιανουαρίου ,συμμετείχε η βουλευτής Μαρία Τριανταφύλλου, ως μέλος της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων εν όψει της ανάληψης της Προεδρίας της Ε.Ε. από τη Ρουμανία.
Κύριοι ομιλητές της συνάντησης ήταν η Αντιπρόεδρος της Ρουμανικής Κυβέρνησης για Θέματα Υλοποίησης Στρατηγικών Συνεργασιών, κυρία Ana Birchall, η Επίτροπος της Ε.Ε. για την Περιφερειακή Πολιτική, κυρία Corina Creţu, και το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας της Ρουμανίας, κ. Daniel Daianu.
Η κυρία Τριανταφύλλου, στην παρέμβασή της σχετικά με τις προτεραιότητες της Ρουμανικής Προεδρίας, αναφέρθηκε κυρίως στο θέμα της ασφάλειας ,αλλά και στην Ευρώπη των κοινών αξιών. Επισήμανε ,ότι θα πρέπει να εστιάσουμε σε δύο σημεία προκειμένου να κατακτήσουμε μια ασφαλέστερη Ευρώπη: Στο μεταναστευτικό ζήτημα και στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Σχετικά με το μεταναστευτικό ζήτημα ανέφερε, ότι οι ευρωπαϊκές πολιτικές θα πρέπει να επικεντρωθούν στην αποτελεσματική καταπολέμηση των παράνομων δικτύων μετανάστευσης και ταυτόχρονα στην εξεύρεση πολιτικών ,που θα ενισχύσουν την ομαλή και νόμιμη μετανάστευση εντός των ευρωπαϊκών χωρών, καθώς και στην αντιμετώπιση των αιτίων, όπως οι πόλεμοι και η βαθιά οικονομική ανισότητα. Για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, είπε στη συνέχεια, απαιτείται συνεργασία μεταξύ των χωρών και ενίσχυση των συστημάτων ασφαλείας.
Συνεχίζοντας, υπογράμμισε ,πως τα τελευταία χρόνια γίναμε μάρτυρες μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής μετάλλαξης, καθώς οι σκληρές πολιτικές που ασκήθηκαν σε συνδυασμό με την απουσία δημοκρατικής και κοινωνικής ατζέντας οδήγησαν βαθμιαία σε υποτίμηση των ευρωπαϊκών αξιών της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας, του σεβασμού και της συνεργασίας.
Η κυρία Τριανταφύλλου τόνισε τέλος, πως είναι απαραίτητο να δυναμώσει η φωνή των πολιτών και να αποκτήσουν κύρος οι θεσμοί και οι ευρωπαϊκές δημοκρατικές διαδικασίες.