Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016

Ομιλία της κυρίας Τριανταφύλλου στο σχεδίου νόμου «Αναλογική εκπροσώπηση των πολιτικών κομμάτων, διεύρυνση του δικαιώματος εκλέγειν και άλλες διατάξεις περί εκλογής Βουλευτών» στις 20-7-2016.


Ομιλία στο σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης «Αναλογική εκπροσώπηση των πολιτικών κομμάτων, διεύρυνση του δικαιώματος εκλέγειν και άλλες διατάξεις περί εκλογής Βουλευτών».

Στην ολομέλεια της Βουλής για τον νέο εκλογικό νόμο τοποθετήθηκε η βουλευτής του Νομού Αιτωλοακαρνανίας  Μαρία Τριανταφύλλου.
Η  κ. Τριανταφύλλου  κατά την διάρκεια της ομιλίας της  άσκησε  κριτική στους προηγούμενους εκλογικούς νόμους  καθώς και στο δικομματισμό των παρελθόντων ετών αναφέροντας 
«Τόσα χρόνια υπήρξαν ισχυρές κυβερνήσεις ελέω καλπονοθευτικών νόμων με μπόνους, άλλοτε μεγαλύτερων και άλλοτε μικρότερων. Και τι έγινε; Απαξίωσαν την πολιτική ζωή. Οδήγησαν στην παντοδυναμία του δικομματισμού, στην υφαρπαγή της ψήφου, στη μετατροπή των ψηφοφόρων σε εκλογική πελατεία. Και διάβρωσαν τις αντιλήψεις, καθιερώνοντας τη σχέση με τα κόμματα και την πολιτική ως μια σχέση άμεσου και ευτελούς συμφέροντος. Μέσα σε αυτό το αχανές πλαίσιο ανδρώθηκε η διαπλοκή, ξέσπασαν τα σκάνδαλα, γιγαντώθηκαν η SIEMENS, τα χρηματιστήρια και όλο το πλαίσιο της παρασιτικής οικονομίας που θέριεψε στην Ελλάδα.»

Ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας της η κ. Τριανταφύλλου  στηλίτευσε έντονα την στάση της Νέας Δημοκρατίας και υπεραμύνθηκε της απλής αναλογικής για τη δημιουργία συμμαχικών κυβερνήσεων  λέγοντας
«Και η Νέα Δημοκρατία είναι πολιτικά ανήμπορη. Κάνει πολιτική με βάση τις δημοσκοπήσεις, ενώ για τον νέο εκλογικό νόμο αγωνιά για τη σταθερότητα και την ακυβερνησία και κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επειδή καταρρέει, αγωνιά για τον ρόλο του την επόμενη μέρα και γι’ αυτό προτείνει απλή αναλογική Πολλαπλές αντιφάσεις. Αφού είναι σίγουρη για την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ και τη δική της άνοδο, προς τι η ακυβερνησία;»
«…Γιατί η  ανάγκη σταθερών κυβερνήσεων  να εξασφαλίζεται από το καλπονοθευτικό μπόνους και όχι από τη συμφωνία πάνω σε προγραμματικές θέσεις, που θα έχουν την απαραίτητη λαϊκή έγκριση, αλλά και την πολιτική συστράτευση;»
«…Ποιος είναι αυτός που γνωρίζει πως είτε δεν έχει θέσεις είτε οι θέσεις του είναι τόσο ακραία αντεθνικές, νεοφιλελεύθερες –μπορούμε να το λέμε-, ώστε δύσκολα θα αποσπάσει ευρείες συναινέσεις, πολιτικές και κοινωνικές για τη δημιουργία σταθερής κυβέρνησης; Στην πραγματικότητα αυτός που επικαλείται την ακυβερνησία είναι εκείνος που εν δυνάμει θα την προκαλέσει ή θα την επιδιώξει.»
«…. Οι ανατροπές δεν επιτυγχάνονται από ειδικούς ή κυβερνητικά σχήματα και η αποτροπή των συμβιβασμών εξασφαλίζεται μόνο με πρωτοβουλίες, δράσεις, σύμπλευση με την κοινωνία, κινήματα με το λαϊκό στοιχείο, μόνο έτσι κι όχι με διακηρύξεις και καθαρές εκφράσεις, ούτε καν με ενδυνάμωση ενός αριστερού συσχετισμού. Το ερώτημα είναι: Θέλει, επιθυμεί η Αριστερά στο σύνολό της να πάρει την ευθύνη να δημιουργήσει πρωτοβουλίες; Μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν αρκετοί που θέλουν να μην είναι μόνο ακτιβιστές ή σχολιαστές…»

Ιδιαίτερη μνεία έκανε η  βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ  κατά την εισαγωγή της ομιλίας της στην επέτειο από τα 42 χρόνια της Τουρκικής εισβολής στην Κύπρο όπου σημείωσε πως
« Δεν υπάρχει λύση χωρίς άμεση αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων. Απαιτούμε λύση συμβατή με όσα ορίζονται από τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και τις αποφάσεις του ΟΗΕ, λύση δίκαιη και βιώσιμη, χωρίς ξένες επεμβάσεις, με δημοκρατική διακυβέρνηση, με αρμονική συμβίωση και συνύπαρξη Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.
«Δεν δεχόμαστε καμία υπόδειξη από τη Χρυσή Αυγή. Μίλησε για άνοιγμα του φακέλου της Κύπρου. Σίγουρα; Οι χουντικοί τι ήξεραν για την τουρκική απόβαση και τι ρόλο έπαιξε η χούντα; Είναι θιασώτες τους.»

Αναφορικά με τα πρόσφατα γεγονότα στη γείτονα χώρα  υπογράμμισε
«Δεν δεχόμαστε καμία υπόδειξη από κανέναν Τούρκο αξιωματούχο που παραβιάζει τα δημοκρατικά δικαιώματα και κατακρεουργεί τον λαό του. Έχουμε πλήρη σεβασμό –και το έχουμε αποδείξει- όλων των Διεθνών Συνθηκών, του Διεθνούς Δικαίου και φυσικά και στις περίπτωση των 8, θα ακολουθηθεί η δικαστική διαδικασία.»

Τέλος η κ. Τριανταφύλλου σχολιάζοντας το έλλειμμα δημοκρατίας στην Ευρώπη επεσήμανε πως

«… σε μια εποχή που η ακροδεξιά και ο απομονωτισμός κερδίζουν έδαφος, αποτελεί το λιγότερο για μας τιμή το ότι υπάρχει μια Κυβέρνηση που επιλέγει να απαντήσει στα προβλήματα των σύγχρονων κοινωνιών με μεγαλύτερη δημοκρατία. Αυτός είναι ο δρόμος των λαών και των υπεύθυνων κυβερνήσεων.»